Mitä asiantuntijablogi antaa kirjoittajalleen? Parhaimmillaan tunnettutta, työtä, vaikutusmahdollisuuksia ja alustan omien ajatusten selkiyttämiseen.
Tässä tekstissä lääkäri ja tutkija Juhani Knuuti, yrittäjä ja varallisuusvalmentaja Terhi Majasalmi sekä someasiantuntija-yrittäjä Harto Pönkä kertovat, mitä bloggaaminen on heidän työhönsä tuonut ja miksi muidenkin kannattaa rohkaistua kirjoittamaan työstään julkisesti.
Juhani Knuuti
Lääkäri ja tutkija, PET-keskuksen johtaja
1. Miksi blogin kirjoittamisella on merkitystä tutkijalle?
Tieteen yleistajuistaminen on nykyisin suorastaan tutkijan velvollisuus. Kuitenkin itselleni blogaaminen lähti liikkeelle halusta tarjota tutkimukseen perustuvaa tietoa liittyen erilaisiin virheellisiin tai
jopa haitallisiin terveysuskomuksiin.
Yleistajuistavan blogin kirjoittaminen on aivan erilainen prosessi kuin tieteellisen artikkelin kirjoittaminen. Se kehittää omaa ajattelua, kykyä tiivistää ja yksinkertaistaa sanomaa sekä tuo myös tieteen tekemiseen liittyviä ilmiöitä ja työtä ihan eri tavalla näkyväksi kuin perinteinen tieteellinen julkaiseminen.
Kun kirjoittaminen ei rajoitu vain omaan tutkimusalaan, sen kautta myös oma tietämys ja perspektiivi laajenee huomattavasti. Blogeissa keskustelu on aivan eri tavalla aktiivista ja nopeatempoista. Tämä on pakottanut opettelemaan ytimekästä ilmaisua sekä oppimaan argumentaatioon liittyviä haasteita ihan eri tavalla kuin tieteellinen työ.
Vasta yleistajuistaminen blogin kautta on tehnyt minut tunnetuksi tutkijapiirien ja lääketieteen ulkopuolella. Tällä tavalla koen, että viestini saavuttaa huomattavasti suuremman määrän ihmisiä. – Juhani Knuuti
2. Mikä työssäsi on muuttunut blogin kirjoittamisen myötä?
Vaikka olen toiminut tutkijana jo lähes 30 vuotta ja myös siinä hyvin menestynytkin, vasta yleistajuistaminen blogin kautta on tehnyt minut tunnetuksi tutkijapiirien ja lääketieteen ulkopuolella. Tällä tavalla koen, että viestini saavuttaa huomattavasti suuremman määrän ihmisiä.
Myös yhteydenpito toisiin blogaajiin sekä median edustajiin on muuttunut paljon aktiivisemmaksi. Itse työ lääkärinä ja tutkijana ei ole paljonkaan muuttunut mutta positiivinen yllätys on ollut työnantajien hyvin myönteinen ja kannustava suhtautuminen sekä sairaalassa että yliopistossa.
3. Parhaat vinkkisi tekstien kirjoittamiseen ja aikaansaamiseen?
Ennen kaikkea tarvitaan kiinnostuminen ja innostuminen aiheesta. Oma kirjoittamisen linja ja tyyli kannattaa valita huolella ja pysyä siinä. Hyvä asiatekstin kirjoittaja ei yleensä ole hyvä huumorissa. Ironia on aina itsemurha.
Kun tuottaa asiatekstiä, teema kannattaa valita rohkeasti mutta tulkita maltillisesti ja tasapuolisesti. Kannattaa välttää rönsyilyä ja vaikka tarvittaessa jakaa kirjoitus useampaan aiheeseen, jos aihe on laaja.
Suosittelen lukemaan paljon muiden blogeja ja kun havaitsee mielestään loistavan artikkelin, on hyvä miettiä mikä artikkelista teki niin loistavan. Verkkoon kirjoitettavaan tekstiin liittyy tiettyjä luettavuutta parantavia teknisiä ominaisuuksia, jotka kannattaa opetella.
Kidekoulun Askeleet asiantuntijablogiin -verkkokurssi on kattava tietopaketti asiantuntijablogin kirjoittamiseen. Lue lisää täältä >>>
Terhi Majasalmi
Varallisuusvalmentaja, kiinteistösijoittaja, tietokirjailija, yrittäjä
Blogi (ei enää aktiivinen): Rikastamo/Me Naiset
Kirjoittaminen jäsentää ja selkeyttää omaa ajattelua. Lisäksi muut pääsevät tutustumaan ajatuksiisi ja asiaasi. – Terhi Majasalmi
1. Miksi blogin kirjoittamisella on merkitystä yrittäjälle ja asiantuntijalle?
Kirjoittaminen ei ole ollut koskaan minulle luontaista enkä nauti siitä edelleenkään hirveän paljon. Ymmärsin kuitenkin, että asiantuntijana toimimiseen ja valmentajan työhön sisältyy kirjoittamista. En siis pääse sitä pakoon, joten päätin yrittää oppia kirjoittamaan.
Kirjoittaminen jäsentää ja selkeyttää omaa ajattelua. Lisäksi muut pääsevät tutustumaan ajatuksiisi ja asiaasi. Olin kirjoittanut blogia reilu vuoden harvakseltaan, kun allekirjoitin kustannussopimuksen esikoisteoksestani.
2. Mikä työssäsi on muuttunut blogin kirjoittamisen myötä?
En olisi ikinä voinut kuvitella, että pystyisin pitkäjänteisesti tekemään kirjoitustyötä ja saamaan useammankin kirjan oikeasti maaliin. Blogin kirjoittaminen siis avasi polun isommille tavoitteille.
Ensiteokseni Totuus taloudestasi jälkeen olen kirjoittanut Koululaisen rahakirjan. Kirjan kuvitti Camilla Tuominen. Kolmannen kirjani Rikastamon tein yhdessä Unna Lehtipuun kanssa. Saan paljon palautetta kirjoituksistani ja se lämmittää mieltä.
3. Parhaat vinkkisi tekstien kirjoittamiseen & aikaansaamiseen?
Laita itsellesi selkeät deadlinet. Koska kirjoitin Ilta-Sanomien ja Me Naisten blogeja, minulle aikataulut antoi lehden toimitus.
Hanki joku joka lukee tekstejäsi ja antaa palautetta. Itselläni on ollut useita sparraajia, jotka ovat lukeneet kirjoituksiani matkan varrella.
Käy koulutuksissa ja kirjoita mahdollisimman paljon.
Asiantuntijablogin kirjoittajaksi voit opiskella Askeleet asiantuntijablogiin -verkkokurssilla. Lue lisää täällä!
Harto Pönkä
Yrittäjä, tietokirjailija, kouluttaja
Blogi: Lehmätkin lentäis
1. Miksi blogin kirjoittamisella on merkitystä yrittäjälle ja
asiantuntijalle?
Blogi on asiantuntijan käyntikortti. Sen kautta saa
osaamisensa ja mielipiteensä häiriöttä julki. Blogi tarjoaa seuraajille kanavan seurata asiantuntijan työtä ja blogista artikkelit löytyvät helposti myös hakukoneilla.
Huolellisesti laaditut kirjoitukset säilyttävät arvonsa jopa vuosia – toisin kuin useimmat muut sosiaalisen median julkaisut.
Asiantuntijana tulee silloin tällöin haastatelluksi tiedotusvälineisiin. Joskus on hyödyllistä, että voi kertoa lisää haastattelun aiheesta blogissa. Toisinaan se menee myös toisin päin: voi kirjoittaa ensin blogikirjoituksen "tausta-artikkeliksi" haastattelun aiheesta, joka on sitten haastattelevan toimittajan apuna juttua tehdessä. Ja tällöinkin se avaa aihetta laajemmin kuin usein lyhyeksi editoitu haastattelu lehdessä.
Nykyisessä somemaailmassa asiantuntijat saattavat helposti jäädä nettiväittelyissä muiden, kiivaampien keskustelijoiden jalkoihin. Jos keskusteluaihe on tunteita herättävä, on vaarana, että omia viestejä keskusteluissa ymmärretään tarkoituksella (tai tarkoituksetta) väärin, käännetään nurin päin ja kehystetään mustamaalaavilla väitteillä.
Blogi on silloin paikka, jossa voi rauhassa selittää oman näkökulmansa, perustella näkemyksiä syvällisesti ja ennen niin, ettei kukaan ole vääristelemässä sanomisia. Blogikirjoitukseen on myös helppo viitata keskusteluissa.
2. Mikä työssäsi on muuttunut blogin kirjoittamisen myötä?
Blogi on ehtinyt vaikuttaa työhöni monella tapaa, sillä aloitin blogin kirjoittamisen jo opiskelijana vuonna 2006. Aluksi sain blogin avulla näkyvyyttä työlleni sosiaalisen median parissa. Julkaisemalla muun muassa pitämieni koulutusten esityksiä sain uusia koulutuspyyntöjä. Blogi oli tärkeä apu siinä, että sain tunnettuutta asiantuntijana.
Kun työn alla on kirjan kirjoittaminen, on blogi oiva alusta työstää ajatuksia aihe kerrallaan. Monet blogikirjoitukset ovat olleet kirjan kappaleiden aihioita – tai lähteitä, joihin olen viitannut koulutusmateriaaleissani.
Blogissa voin rauhassa käsitellä aiheita, jotka koen tärkeiksi. Esimerkiksi viime syksynä kirjoitin vihapuheen määritelmistä selventääkseni aihetta itselleni ja saadakseni varmuutta puhua siitä. Samalla kirjoitus on hyvä lähde muillekin, jotka haluavat lähteistetyn yhteenvedon vihapuheen määrittelystä.
Minulla on jatkuvasti useita aihioita, joista kokoan ajatuksia ja materiaalia blogikirjoituksia varten. Muutamat niistä ovat eräänlaisia kestoteemoja, kuten sosiaalisen median palvelujen käyttöön liittyvät tilastokatsaukset, yhteisöllisyys verkossa, sosiaaliset verkostot ja verkko-opetus. Aiheet nivoutuvat varsinaiseen työhöni, joten blogi ikään kuin kulkee sen rinnalla.
Idea, joka kirjoittajasta tuntuu keskinkertaiselta, on monelle lukijalle hyvin kiinnostava, koska he ovat aiheeseen vähemmän perehtyneitä. - Harto Pönkä
3. Parhaat vinkkisi tekstien kirjoittamiseen & aikaansaamiseen?
Kirjoita siitä, mikä itseäsi kiinnostaa. Silloin blogi palvelee työtäsi asiantuntijana parhaiten.
Asiantuntijalla on lähtökohtaisesti liian korkea rima omien tekstien julkaisulle.
Idea, joka kirjoittajasta tuntuu keskinkertaiselta, on monelle lukijalle hyvin kiinnostava, koska he ovat aiheeseen vähemmän perehtyneitä. Kannattaa muistaa, että aiheiden merkityksellisyys itselle sekä kiinnostavuus lukijoille on useimmiten kääntäen verrannollisia.
Jos sinulla on asiantuntijana jotain sanottavaa päivän kuumasta puheenaiheesta, bloggaa siitä. Ainakin, jos sinua ei haittaa, että todennäköisesti kirjoituksesi ja sinä päädytte uutiseksi.
Blogikirjoitus hyötyy useasta kirjoituskerrasta. Eli karsi rönsyt, mutta säilytä oma kerrontatapasi. Älä mieti, onko blogikirjoitus liian pitkä tai lyhyt. Jos teksti on pitkä, käytä väliotsikoita, listoja, kuvia ja lihavointeja.
Bloggaaminen on kahdella tapaa näkyvyysbisnestä: otsikon pitää olla kiinnostava somefiidissä tänään sekä samalla sellainen, että se kerää hakukoneiden kautta lukijoita vielä vuosikausia myöhemmin.
Askeleet asiantuntijablogiin -verkkokurssilla opit toimivan kaavan blogitekstien kirjoittamiseen. Itseopiskeluversion voit aloittaa milloin tahansa, ja täysversion ilmoittautuminen aukeaa 27. huhtikuuta. Lue lisää täältä >>>
コメント