Työnhaku on murroksessa, mutta se nojaa vielä tukevasti kirjoittamiseen ja kykyyn muotoilla oma osaaminen tekstiksi. CV:tä ja työhakemusta kirjoittaessa moni keskittyy ennen kaikkea itseensä: omiin saavutuksiinsa, vahvuuksiinsa ja kokemuksiinsa.
Mutta kuten kaikessa muussakin kirjoittamisessa, myös työhakemusta tehdessä pitäisi ajatella lukijaa.
Työhakemuksesi lukee todennäköisesti rekrytoija, jolla on paljon töitä ja vähän aikaa. Työpöydällä on sinun hakemuksesi lisäksi kymmeniä, ellei satoja muita hakemuksia. Mitä helpommaksi teet oman hakemuksesi lukemisen, sitä todennäköisemmin se luetaan loppuun ja teet työnantajaan vaikutuksen.
Tässä vinkit, joilla helpotat hakemuksesi lukemista ja parannat samalla mahdollisuuksiasi saada töitä.
1. Paljasta salainen aseesi alussa
Oletko tehnyt vapaaehtoistyötä, joka liippaa läheltä hakemaasi työtä? Kävitkö reserviupseerikoulun ja nyt haet töitä Puolustusvoimilta? Kerro nämä asiat työhakemuksesi ensimmäisissä lauseissa.
Rekrytoijalla on kiire eikä hän todennäköisesti lue saamiaan hakemuksia loppuun saakka. Jos alku ei vakuuta ja hakemuksia on pinossa satamäärin, sinun tekstisi voi jäädä kesken heti alkumetreillä. Jos siis panttaat salaista asettasi vasta tekstin loppuun, on hyvin todennäköistä, ettei hakemuksen lukija huomaa sitä.
2. Älä solahda kapulakielen maailmaan
Vaikka työpaikan rekryilmoituksessa tai verkkosivuilla puhuttaisiin ”kansainvälisestä asiantuntijaorganisaatiosta” tai ”innovatiivisesta toimintaotteesta”, älä ota siitä mallia.
Todennäköisesti nimittäin moni muu hakija omaksuu – joko tietoisesti tai huomaamattaan – yrityksen tai alan puhetyylin. Sinä erotut kapulakielellä ja konsulttijargonilla kuorrutetuista teksteistä, kun hakemuksesi on konkreettinen ja selkeä.
Kapulakielen ongelma on, että se tekee tekstistä abstraktia ja tulkinnanvaraista. Innovatiivinen toimintaote voi tilanteesta riippuen tarkoittaa oikeastaan ihan mitä tahansa. Sen sijaan, että kikkailet komealta kuulostavilla sanoilla, uskalla käyttää ihan tavallista kieltä. Se ei syö asiantuntijuuttasi, päinvastoin. Mieti vaikka, millaisilla sanoilla kertoisit asiasta tuttavallesi, jos hän istuisi vieressäsi.
3. Usko itseesi ja anna sen kuulua
Jos tiedät olevasi hyvä hakija, älä turhaan vähättele itseäsi. Epäröinti kuuluu tekstistäsi, jos aloitat lauseen sanoilla ”uskon”, ”toivon” tai ”pärjään”. Jämäkät ja aktiiviset verbit – osaan, haluan, pystyn, toteutin, uudistin – antavat sinusta rohkean ja varman kuvan. Anna osaamisesi kuulua!
Vältä myös konditionaalia eli -isi-muotoa (siis esim. kykenisin tai pystyisin), kun kerrot itsestäsi. Jos et vielä osaa jotain, sano ”haluan oppia”, älä ”uskoisin oppivani” tai ”oppisin”.
4. Oletko motivoitunut? Näytä, älä kerro.
Jos lähetät hakemuksen, on ilmeistä, että olet motivoitunut tekemään hakemaasi työtä. Omaa motivaatiota ei siis tarvitse erikseen vakuutella hakemustekstissä. Motivaatio-sanan merkitys murenee, ellet sido sitä johonkin konkreettisen.
Motivaatiosta tulee kouriintuntuvaa, kun näytät sen lyhyiden esimerkkien avulla. Jos olet vaikka motivoitunut palvelemaan asiakkaita, missä ja miten se näkyy? Oletko tehnyt jotain pientä ja ylimääräistä, jotta asiakkaan ongelma ratkeaa? Keskitytkö erityisesti asiakkaan kohtaamiseen, vaikka töitä ja asiakkaita on paljon jonossa?
Hyvä keino tehdä omasta hakemuksesta helppolukuista on lukea tekstiä ääneen. Jos hakemuksessasi on termejä, joita et koskaan käyttäisi puheessa, vaihda vaikeat sanat helpompiin. Tai jos happi meinaa loppua kesken virkkeen, se on merkki siitä, että virke pitää pilkkoa osiin. Älä pelkää lyhyitä lauseita.
***
Helppolukuinen työhakemus kertoo työnantajalle, että sinä hanskaat tärkeän työelämätaidon. Työpaikoilla nimittäin tarvitaan hyviä kirjoittajia – ehkä kipeämmin kuin koskaan. Työntekijä, joka osaa kirjallisesti kertoa omasta osaamisestaan selkeästi ja ymmärrettävästi, kasvattaa samalla myös työnantajansa mainetta osaavana ja ammattitaitoisena organisaationa.
Paljon onnea työnhakuun!
Kirjoitus on julkaistu alun perin Kumous – uusi työnhaku -blogissa.
Comentarios